Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 07. siječnja 2024. | Aktivni u zajednici

AKTIVNI U ZAJEDNICI  2024

U okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada Zamah provodi program “Aktivni u zajednici” i nastavit će ga provoditi i u 2024. godini. Već sedam godina uspješno surađujemo s organizacijama civilnoga društva, školama, knjižnicama i institucijama koje su prepoznale potencijal programa.

Ako ste uočili potrebu za jačanjem organizacijskih sposobnosti, želite ostvariti veći utjecaj u lokalnoj zajednici, organizirati događaje ili se povezati s poslovnim sektorom, težite postati nositelj pozitivnih promjena u svojoj zajednici, onda je ovaj program idealan za vas!

U protekloj godini smo provodili niz aktivnosti, uključujući planiranje i organiziranje dobrotvornih događaja, kampanje i akcije za djecu i odrasle s posebnim potrebama, pomoć u razvoju strateških planova i planova za prikupljanje sredstava, podršku udrugama tijekom izazovnog razdoblja pandemije te smišljanje novih projekata. Kroz ovo iskustvo, organizacije su postale financijski i organizacijski snažnije, izgrađivale su vodeću ulogu u zajednici, identificirale goruće probleme te nudile rješenja. Organizacije su postale poveznica među sugrađanima kroz kampanje i događanja.

 U razdoblju od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca 2024., Zaklada Zamah otvoriti će novi krug suradnje s 10 lokalnih zajednica iz 5 županija (Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska).

Nakon procjene potreba, kapaciteta i potencijala odabranih organizacija i/ili instituacija, raditi ćemo na njihovom financijskom i organizacijskom osnaživanju, razvijanju kulture darivanja te provođenju društvenih programa u zajednicama. Ako želite sudjelovati u programu “Aktivni u zajednici”, do kraja siječnja 2024 godine možete ispuniti pristupnicu i poslati je na zamah@zamah.hr.

 Nakon procjene svih prijava, Zaklada Zamah će svim prijaviteljima poslati odluku o programskoj suradnji. Pristupnicu možete pronaći na sljedećem linku:

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem elektrnoske pošte zamah@zamah.hr ili info@zamah.hr

Opširnije

Objavljeno 12. siječnja 2022. | Aktivni u zajednici, Novosti

‘Aktivni u zajednici’ 2022

U okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada Zamah i u 2022. godini nastavlja s provođenjem programa „Aktivni u zajednici”.

Već petu godinu za redom ostvarujemo uspješnu suradnju sa onim udrugama i institucijama koje su prepoznale puni potencijal našeg programa.

Ako vam je želja da se vaša organizacija poveže s ljudima u zajednici, ako imate ambiciju pretvoriti svoju udrugu u ozbiljnu i učinkovitu organizaciju, ako želite postati nositelji pozitivnih pomaka u svojim gradovima i selima, onda je ovo program za Vas!

U protekloj godini smo: planirali  i organizirali dobrotvorne evente; provodili smo kampanje i akcije za djecu i odrasle s posebnim potrebama; pomagali smo organizacijama razviti strateške planove te planove za namicanje sredstava; pomagali udrugama da u izazovno i teško doba pandemije budu svojim zajednicama oslonac; smišljali smo nove zanimljive projekte i još puno puno toga. Organizacije su iz ovog iskustva izašle financijski i organizacijski ojačane, polako, ali sigurno gradile su svoju ulogu lidera u zajednici, ukazivale su na goruće probleme svojih zajednica te nudile rješenja. Kroz različite kampanje i događanja, organizacije su bile vezivno tkivo među svojim sugrađanima.

U razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022. Zaklada Zamah otvorit će novi krug suradnje u 10 lokalnih zajednica s područja 5 županija (Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska). S 10 odabranih organizacija, nakon procjene potreba i uvida u njihove kapacitete i potencijale, radit ćemo na njihovom financijskom i organizacijskom osnaživanju, razvoju kulture davanja te na provedbi društvenih programa u zajednicama.

VAŠ interes za sudjelovanje u programu „Aktivni u zajednici” možete ostvariti tako da popunite pristupnicu i pošaljete ju na roko@zamah.hr

https://www.zamah.hr/wp-content/uploads/2022/01/Pristupnica-2022-1.doc .

Nakon procjene kvalitete svih pristiglih prijava, Zaklada Zamah poslat će svim prijaviteljima odluku o programskoj suradnji.

Opširnije

Objavljeno 28. prosinca 2020. | Aktivni u zajednici, Novosti

Aktivni u zajednici 2020 rezultati

Program ‘Aktivni u zajednici 2020’

Usprkos brojnim poteškoćama koje su nas zadesile u 2020., program ‘Aktivni u zajednici’ i ove godine je ispunio svoju osnovnu svrhu i misiju, a to je pozitivno usmjeravanje i povećavanje svekolikog kapitala u našim mjestima i gradovima. Prije svega, to znači da smo zajedno sa našim dragim udrugama suradnicima uspješno prelazili prepreke, pomagali onima u potrebi, smišljali nove načinje povezivanja ljudskih bića u zajednici te naposljetku, proveli i niz zanimljivih akcija i događanja. Stari i novi izazovi čekaju nas i u 2021. kada ćemo se opet imati priliku družiti i raditi u novoj rundi programa AUZ.

AUZ 2020, Izdvojene akcije i kampanje:

Udruga mladih ‘Hrast’

Mladi iz garešničkog naselja Hrastovac već na početku pandemije uočili su potrebe svoje zajednice te su odlučili nešto napraviti po tom pitanju. U organiziranoj humanitarnoj akciji obavljali su košnju svih javnih zelenih površina svog naselja te su kontinuirano uređivali okućnice starijih i nemoćnih ljudi.

Udruga ‘Uz tebe sam’

Udrugu ‘Uz tebe sam’ COVID pandemija je posebno snažno pogodila, budući da nisu mogli pružati redovne usluge i biti u izravnom kontakt sa svojim članovima, djecom i mladima s posebnim potrebama. Iz tog izazova nastala je ideja za kampanju pod nazivom ‘Čitam i uz tebe sam’, u sklopu koje su u trajanju od mjesec dana djelatnici, volonteri i ostali prijatelji udruge radili kratke snimke dječjih priča i pjesama te ih postavljali na društvene mreže udruge.  Priče i pjesme su digitalnim putem dolazile do djece te ih uveseljavale u jeku karantene, a zajednicu obogatile za još jedno zajedničko iskustvo.

Udruga mladih V.U.K.

Neki su pokazali tokom pandemije kako se uz vrhunsku organizaciju i ustrajnost ne treba odreći svih aktivnost nego ih samo preoblikovati u skladu s trenutnim potrebama. Mladi iz Varaždina s kojima smo započeli suradnju još u 2019. uspjeli su održati svoj ljetni festival za mlade ‘Hladoveena’ uz pridržavanje svih mjera i bez iti jednog incidenta. Na taj način bili su i ove godine mladima sigurno utočište za druženje, zabavu i učenje.

Opširnije

Objavljeno 15. siječnja 2020. | Aktivni u zajednici, Novosti

“Aktivni u zajednici” 2019. rezultati

U prethodnoj smo godini, u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, drugi put za redom, provodili program “Aktivni u zajednici”. Surađivali smo s cijelim nizom udruga na području pet županija i ostvarili sjajne rezultate, a samo neke od njih donosimo ovdje.

 

S udrugom žena ‘Ždralice’ iz Daruvara radili smo na provedbi kampanje pod nazivom “Uljepšaj dan”. Kampanja se izravno nastavlja na prošlogodišnju kampanju “Znamo kako” u kojoj smo Ždralicama pomogli prikupiti financijska sredstva za uređenje radnog prostora za nezaposlene žene iz udruge. Ove godine cilj je bio predstaviti građanima novi radni prostor udruge te ih kvalitetno uključiti u daljnji rad. Kroz kampanju ˝Znamo kako˝ organizirali smo prodajnu izložbu radova i proizvoda žena iz udruge u centru grada, te je predstavljen novi prostor udruge kroz druženje sa građanima. Prilikom suradnje poseban naglasak je stavljen na prikupljanje sredstava iz lokalnih izvora, na povezivanje sa srodnim udrugama te na jačanju volonterskih kapaciteta udruge.

 

Izvrsnu suradnju postigli smo i sa V.U.K. Udruga Mladih Varaždin. U periodu od travnja do lipnja 2019. godine s članovima Udruge Mladih Varaždin radili smo na kampanji „Ljeto za mlade u Varaždinu“. Rezultat kampanje je bila organizacija niza kulturno zabavnih događanja za mlade u Varaždinu (koncerti, projekcije, radionice, dvorišna prodaja glazbenih ploča i sl.). Osim toga, kroz niz sastanaka i  radionica za članove udruge Zaklada Zamah radila je na jačanju financijskih i organizacijskih kapaciteta udruge te pomogla pri razvijanju ustroja iste.

 

S udrugom ‘Uz tebe sam’u 2019. godini provedena je kampanja „Smeh je lek“. Svrha kampanje bila je predstaviti rad udruge građanima, ali još važnije, senzibilizirati javnost za probleme s kojima se svakodnevno susreću njihovi korisnici (djeca sa intelektualnim i fizičkim poteškoćama). Kampanja je finalizirana organizacijom javnog događanja na glavnom varaždinskom trgu uz bogat kulturno-zabavni program. Prilikom provedbe kampanje udruga je sklopila više novih partnerstava sa lokalnim tvrtkama i umjetničkim organizacijama u svrhu obogaćivanja svojih budućih aktivnosti

 

S udrugom ‘Latice’ proveli smo humanitarnu fundraising kampanju ‘Milijun koraka za Latice’. Surađivali smo na svim elementima kampanje, od planiranja, izrade plana vidljivosti, definiranja ciljeva i poruka kampanje itd. Kampanjom su se prikupljala sredstva za daljnje uređenje i opremanje prostora udruge za boravak i pomoć korisnicima (djeca sa intelekturalnim poteškoćama). U sklopu kampanje, volonter udruge Latice propješačio je rutu Via Adriatica od Istre do Dubrovnika te na taj način prikupljao donacije za svaki učinjenio korak. Prilikom organizacije dobrotvorne kampanje Latice su ostvarile suradnju sa više srodnih udruga sa područja čitave Republike Hrvatske koje su im pomogle u promociji kampanje i prikupljanju sredstava. U kampanji je prikupljeno više od 70 000 kuna.

‘Klub žena Pokupsko’ centralna je organizacija u općini Pokupsko s kojom smo radili na okupljanju različitih dionika na tom području. Rezultat suradnje Zaklade Zamah i Kluba žena Pokupsko je organizacija događanja u sklopu manifestacije „Ljeto na Kupi“. Cilj manifestacje je turistička promocija pokupskog kraja te obogaćivanje ljetne turističke ponude općine Pokupsko. Kroz kampanju je postignuto povezivanje lokalnog poslovnog sektora (ugostitelji, OPG-i) i raznih lokalnih udruga (udruga umirovljenika, udruga žena, udruga mladih i sl.). Suradnja je finalizirana događanjem ‘Na Kupi me pokupi’, zabavnom manifestacijom kojoj je uz zabavni program (sajam, koncert, igre) svrha upoznavanje i povezivanje samaca na području ruralne Hrvatske.

 

 

 

Opširnije

Objavljeno 09. siječnja 2020. | Aktivni u zajednici, Novosti

‘Aktivni u zajednici’ 2020.

 

 

‘Kada zajednica otkrije do čega joj je najviše stalo, moguće su velike promjene’

Margaret J. Wheatley

 

U okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada Zamah i u 2020. godini nastavlja s provođenjem programa „Aktivni u zajednici”.

Već treću godinu za redom ostvarujemo uspješnu suradnju sa onim udrugama i institucijama koje su prepoznale puni potencijal našeg programa.

Ako vam je želja da se vaša organizacija poveže s ljudima u zajednici, ako imate ambiciju pretvoriti svoju udrugu u ozbiljnu i učinkovitu organizaciju, ako želite postati nositelji pozitivnih pomaka u svojim gradovima i selima, onda je ovo program za Vas!

U protekloj godini smo: planirali  i organizirali dobrotvorne evente, zabavna događanja za mlade te kulturna događanja u svrhu obogaćivanja turističkih ponuda zajednica; provodili smo kampanje i akcije za djecu i odrasle s posebnim potrebama; pomagali smo organizacijama razviti strateške planove te planove za namicanje sredstava; smišljali smo nove zanimljive projekte i još puno puno toga.

Organizacije su iz ovog iskustva izašle financijski i organizacijski ojačane, polako, ali sigurno gradile su svoju ulogu lidera u zajednici, ukazivale su na goruće probleme svojih zajednica te nudile rješenja. Kroz različite kampanje i događanja, organizacije su bile vezivno tkivo među svojim sugrađanima.

U razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. Zaklada Zamah otvorit će novi krug suradnje u 15 lokalnih zajednica s područja 5 županija (Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska). S 15 odabranih organizacija, nakon procjene potreba i uvida u njihove kapacitete i potencijale, radit ćemo na njihovom financijskom i organizacijskom osnaživanju, razvoju kulture davanja te na provedbi društvenih programa u zajednicama.

VAŠ interes za sudjelovanje u programu „Aktivni u zajednici” možete ostvariti tako da popunite prijavnicu. Nakon procjene kvalitete svih pristiglih prijava, Zaklada Zamah poslat će svim prijaviteljima odluku o programskoj suradnji.

Prijavnica za ustanove i udruge te Obrazac iskazivanja interesa za jedinice lokalne i regionalne samouprave. Obrasce nakon popunjavanja jednostavno pošaljite na email adresu: zamah@zamah.hr ili na poštansku adresu: Zaklada Zamah,  Božidara Adžije 22, 10000 Zagreb.

Zahvaljujemo na vašem interesu za buduću suradnju!

Drago Vručinić, upravitelj

Opširnije

Objavljeno 20. prosinca 2018. | Aktivni u zajednici, Novosti

 

„AKTIVNI U ZAJEDNICI”, 2019.


Kada kažemo „vrijednosti zajednice”, mislimo na ljude koji su spremni i otvoreni za suradnju, međusobno se uvažavaju bez obzira na različitosti.

U okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada Zamah i u 2019. godini nastavlja s provođenjem programa „Aktivni u zajednici”.

U 2018. godini proveli smo program „Aktivni u zajednici” u 15 lokalnih zajednica na području 5 županija središnje Hrvatske. Organizacije koje su sudjelovale u programu osnažile su svoje financijske i ljudske resurse, koristile su nove alate kako bi prepoznale potrebe korisnika te se povezale s raznim dionicima u svojim zajednicama. Suradnja sa Zakladom Zamah većini organizacija pomogla je da se kvalitetnije pozicioniraju prema ključnim čimbenicima u lokalnim zajednicama, svoje djelovanje dignu na višu razinu i budu prepoznati kao nositelji promjena i jačanja društvenog kapitala.

Zajedno smo kročili hrabro, zajedno smo savladavali strah od neuspjeha, pretvarali ga u poticajni izazov te uspješno proveli čak 15 društvenih programa.

Pokrili smo područja od ekologije, kulture i međugeneracijskog povezivanja do problema nezaposlenosti, udomiteljstva i potreba osoba s intelektualnim poteškoćama. Organizacije su iz ovog iskustva izašle financijski i organizacijski ojačane, polako, ali sigurno gradile su svoju ulogu lidera u zajednici, ukazivale su na goruće probleme svojih zajednica te nudile rješenja. Kroz različite kampanje i događanja, organizacije su bile vezivno tkivo među svojim sugrađanima. A to je tek početak.

U razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019. Zaklada Zamah otvorit će novi krug suradnje u 15 lokalnih zajednica s područja 5 županija (Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska). S 15 odabranih organizacija, nakon procjene potreba i uvida u njihove kapacitete i potencijale, radit ćemo na njihovom financijskom i organizacijskom osnaživanju, razvoju kulture davanja te na provedbi društvenih programa u zajednicama.

I ove godine u razvoju i osnaživanju društvenog kapitala naglasak će biti na ljudskim i materijalnim, ali i ostalim resursima s kojima raspolaže sama zajednica. Kroz niz različitih aktivnosti, strukturiranih radionica, savjetovanja i razvoja programskih cjelina, organizacije će dobiti priliku da unesu novu dimenziju rada u svoje lokalne zajednice. Na taj način povećat će se održivost organizacije i omogućiti uspješnije rješavanje ciljanih problema.

VAŠ interes za sudjelovanje u programu „Aktivni u zajednici” možete ostvariti tako da popunite prijavnicu. Nakon procjene kvalitete svih pristiglih prijava, Zaklada Zamah poslat će svim prijaviteljima odluku o programskoj suradnji.

Prijavnica za ustanove i udruge te Obrazac iskazivanja interesa za jedinice lokalne i regionalne samouprave. Obrasce nakon popunjavanja jednostavno pošaljite na email adresu: zamah@zamah.hr ili na poštansku adresu: Zaklada Zamah,  Božidara Adžije 22, 10000 Zagreb.

Zahvaljujemo na vašem interesu za buduću suradnju!

 

Drago Vručinić, upravitelj

 

 

 

Opširnije