Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 04. listopada 2016. | Filantropija, Novosti

Dobrotvorka godine 2016.

Zaklada ZAMAH već šestu godinu organizira izbor „dobrotvorke godine”, kako bismo istaknuli žene koje su zadivile i ohrabrile druge, te koje su svoje vrijeme, novac i znanje nesebično posvetile skrbi za druge. Nagrada za dobrotvorku godine namijenjena je osobama koje svojim djelovanjem pridonose jačanju uloge žena u društvu, pozitivno utječu na život šire društvene zajednice, kojoj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem, sudjeluju u dobrotvornim akcijama i/ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija, daju doprinos za javnu dobrotvornu akciju, potiču i usmjeravaju druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici te potiču druge osobe da postanu dobročinitelji.

Dobrotvorka

Budući da filantropiju smatramo nužnim preduvjetom za razvoj civilnoga društva, svrha je nagrade poduprijeti žene u Hrvatskoj da prepoznatljivije i svjesnije koriste filantropiju za društveni boljitak i položaj žena te omoguće promjene u društvu.

Za više detalja kliknite na “Opširnije”

U prethodnih 5 izbora, od 2011. godine, kada je ustanovljena nagrada ‘Josipa Vancaš – dobrotvorka godine‘, nominirane su žene koje su kroz svoje djelovanje ukazivale na inspirativne primjere dobrotvorstva, nesebičnosti, čovjekoljublja u svakodnevnim situacijama, u pružanju pomoći socijalno ugroženima, starijim i nemoćnima, ranjivim skupinama te onima koji su bili zahvaćeni kriznim situacijama, kao što su bile poplave i pomoć emigrantima. Njihovi nas primjeri nadahnjuju i obvezuju da i sami pronađemo područje u kojemu možemo pridonijeti općem dobru.

Dobrotvorka godine može biti državljanka Republike Hrvatske koja:

  • svojim djelovanjem pridonosi jačanju uloge žena u društvu
  • ima pozitivan utjecaj na život šire društvene zajednice te joj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem
  • sudjeluje u dobrotvornim akcijama ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija
  • osobno daje financijska sredstva za javnu dobrotvornu akciju
  • potiče i usmjerava druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici
  • potiče druge osobe da postanu dobročinitelji

Organiziranjem izbora Zaklada Zamah želi naglasiti važnost dobrotvornog rada, djelovanja za opće dobro i ženskoga doprinosa razvoju filantropije. Naziv nagrade inspiriran je djelom Josipe Vancaš, dobrotvorke iz razdoblja Ilirskoga preporoda. Više o njoj možete doznati ovdje.

Vjerujemo da ćete i ove godine iz svojeg susjedstva i lokalnih zajednica predložiti sugrađanke koje svojim primjerom ukazuju na potrebe i nesebično daruju svoje znanje, slobodno vrijeme, ali i novac za potrebe zajednice! Predlažući ih, dat ćete im podršku za njihov nesebičan rad i pohvalu za ono što čine!

Obrazac za prijavu dostupan je ovdje, a postupak je jednostavan – ispunite obrazac, dodajte fotografije i sve najkasnije do 4. studenoga 2016. pošaljite na dobrotvorka@zamah.hr. Dodatno, poštom na adresu Zaklade Zamah (Svačićev trg 3, Zagreb) pošaljite potpisanu Izjavu o istinitosti podataka.

Nagrada „Josipa Vancaš – dobrotvorke godine“ bit će dodijeljena na svečanosti u prosincu.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *