Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 16. ožujka 2013. | Novosti

EKO ZONA ZA SIGURAN POSAO NA SELU

Oslanjajući se na vrijednosti koje promičemo; djelovanje za opće dobro, solidarnost, odgovornost i ravnopravnost, ali i prijenos znanja, promjene i poticanje domaće tehnologije, Zaklada Zamah je tijekom 2012. godine uspješno postavila temelje nove poduzetničke inicijative u projektu Eko-zona za siguran posao na selu koji provodimo u selima na području grada Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uspješno je formirano i postavljeno 70 košnica, kupljena je kompletna oprema koja zadovoljava potrebe za vrcanje, obradu i skladištenje meda. Ekološki pčelinjak postavljen je u nezagađenom području idealnom za proizvodnju organske poljoprivrede i voćarstva.

Kroz intenzivnu edukaciju i praktičnu primjenu znanja o ekološkoj poljoprivredi, više od 300 osoba s područja Banovine steklo je uvid u prednosti ekološke poljoprivrede. Zajedno s Gradom Petrinja osigurali smo iznos od 42.000 kuna za 12 osoba koje su nakon višemjesečne edukacije dobile zvanje ekološkog poljoprivrednika/ce. Nekim je korisnicima to bilo prvo stečeno zvanje u životu.

Za uspješnost provedbe ove inicijative zaslužan je  partnerski odnos Zaklade Zamah sa Zadrugom Eko-razvoj koja na istom području na više desetaka hektara ima postavljenu ekološku proizvodnju šljive, trešnje, drenjka, raži i drugih kultura.

Provedbu ove uspješne poduzetničke inicijative omogućili su institut I-Demo, UNDP i Grad Petrinja. Dosad je uloženo gotovo 230.000 kuna.KARLOVČANI ZA GRAD PARKOVA

Cilj je programa “Karlovčani za grad parkova” povećanje uloge i kvalitete sudjelovanja građana u očuvanju okoliša te unaprijediti hortikulturni izgled pojedinih područja u Gradu Karlovcu.

Program “Karlovčani za grad parkova” osmislila je i inicirala udruga PCAP Int. iz Karlovca. Nakon prvih uspješnih rezultata i povećanog zanimanja građanki i građana Karlovca za program, Zaklada Zamah se uključuje u program te kao nositelj programa, u partnerstvu s udrugom PCAP Int., provodi daljnje aktivnosti.
Zaklada Zamah je u 2007., 2008. i 2009. godini objavila javne natječaje za organizacije civilnog društva, gradske četvrti, osnovne škole i druge ustanove s područja Grada Karlovca.
Sredstva Programa KZGP prikupljaju se donacijama pravnih i fizičkih osoba. Program su u 2009. godini financijski podržali Grad Karlovac, Karlovačka banka, dio poslovnih subjekata i jedinica lokalne samouprave s područja grada te Karlovčani i Karlovčanke koji su prepoznali značaj programa za njihov grad.

U 2010. godini u okviru programa “Karlovčani za grad parkova” najboljim građanskim inicijativama dodjeljivat će se nagrada pod nazivom “Četiri rijeke”.
Inicijative koje se mogu natjecati za nagradu trebaju pokrivati jedno od sljedećih područja:

  1. Zaštita voda,
  2. Sadnja bilja i uređenje okoliša,
  3. Gospodarenje otpadom i održivi razvoj,
  4. Poticanje suživota s prirodom /organiziranje različitih aktivnosti/akcija u prirodi

Svaka će nagrada nositi ime jedne od karlovačkih rijeka; Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana.
Nagradu će činiti određeni dio novčanih sredstava, zahvalnica, skulptura i sl.
Raspisivanje Javnog natječaja planira se za svibanj 2010. godine, a sama dodjela nagrada bit će u prosincu 2010.godine.

Program će ove godine, uvođenjem nagrade „Četiri rijeke“ po kojima je Grad Karlovac nadaleko poznat, osim svog glavnog cilja, povećanja uloge i kvaliteta sudjelovanja građana u zaštiti okoliša te unaprjeđenja hortikulturnog izgleda Grada, uvelike  pridonijeti i unaprjeđenju turističkog, kulturnog i gospodarskog identiteta Karlovca. Stoga nam se uz dosadašnje podupiratelje Programa, Grad Karlovac i Karlovačku banku, ove godine Programu pridružila  Turistička zajednica Grada Karlovca.

Novčane priloge za program “Karlovčani za grad parkova” možete poslati na žiro račun kod Karlovačke banke:
2400008-1107205812.

Više o NATJEČAJU “KARLOVČANI ZA GRAD PARKOVA” kliknite ovdje.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *