Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 21. svibnja 2018. | Aktivni u zajednici, Novosti

“KAKO ZNATI ŠTO ZAJEDNICA TREBA”

 

 

POZIVNICA NA RADIONICU

 

KAKO ZNATI ŠTO ZAJEDNICA TREBA?

 

Radionica jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva u okviru programa

Aktivni u zajednici“

 

 

Na pitanje o izgradnji kapaciteta za članove udruga, većina se izjašnjava za planiranom i  redovnom edukacijom jer su shvatili da su snažni ljudski resursi i osoblje s odgovarajućim znanjima, vještinama  i  iskustvom  ključni za razvoj i održavanje udruga u kojim djeluju. Međutim, zbog ograničenih financijskih resursa, manjka osoblja i volontera, često problema udaljenosti edukacije (posebno u  ruralnim i udaljenim područjima) udruge nisu u mogućnosti slati svoje predstavnike u onoj mjeri u koja bi zadovoljila elemente razvoja i održivost udruge.

Dakle, većina predstavnika udruga umjesto planiranog i dostupnog obrazovanja, fokusirana je na edukaciju kroz svakodnevni rad putem projekta. Osim toga možemo reći da članovi udruge uče iz iskustva  i putem mentorstva svojih iskusnijih kolega.

 

Putem suradnje kroz program „Aktivni u zajednici“ Zaklada Zamah članicama i članovima udruga radi na jačanju njihovih kapaciteta i uspješnijeg pristupa u rješavanju problema unutar lokalnih zajednica. U tu svrhu, kroz posebno pripremljene radionice, osnažit će se organizacije civilnoga društva za djelovanje u smjeru održivosti i suradnje s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Isto tako, članovi i članice lokalnih organizacija osposobiti će se da rade na stvaranju dugoročnih partnerskih odnosa s različitim dionicima iz svojih lokalnih zajednica u cilju uspješnog planiranja i provođenja kampanja i lokalnih projekata u njihovim zajednicama. Na taj način djelovat će na razvoj pozitivnog okruženja  u svojim zajednicama te će se uključivati u rješavanje problema i kreiranje novih društvenih sadržaja.

 

Zbog ograničenog broja sudionika radionice (maksimalno 15), molimo vas da što prije ispunite obrazac prijave na radionicu, i to najkasnije do petka, 25. svibnja 2018.

 

Prijavnica se nalazi

Čakovec

https://goo.gl/forms/MX1uGCuOE3KPXNo03

Križevci

https://goo.gl/forms/WTNckMDh01MfIuMI3

 

PROCJENA POTREBA I POSTAVLJANJE PRIORITETA

 

Dugoročni cilj radionice je: Omogućiti udrugama da provode učinkovitu procjenu potreba čiji rezultati vode ka poboljšanju programa, aktivnosti, organizacijskoj strukturi te ukupnoj strategiji.

 

Kratkoročni cilj radionice je: Omogućiti da članovi/ce udruga razumiju prirodu i svrhu procjene i analize potreba i povećaju razumijevanje za korištenjem osnovnih principa kako voditi procjenu potreba.

 

Uvidi stečeni kroz radionicu omogućiti će predstavnicima udruga da u budućnosti što kvalitetnije i uspješnije provode svoje akcije, kampanje, projekte, programe itd.

 

PROGRAM RADIONICE:

 

Početak 9:00 sati

Zašto radimo procjenu potreba u zajednicama?

 

Određivanje ciljeva procjene potreba

 

Definiranje potreba u zajednici

 

Tko sudjeluje/ kako voditi učinkovitu procjenu potreba u zajednici?

 

 

 

Pauza 10:30-10:45

 

Ciljane grupe i podjela u zajednici

 

Analize i upitnici/ SWOT, PEST ,GAP kreiranje i korištenje upitnika

 

Intervjui s predstavnicima interesnih grupa

 

 

 

Pauza 12:00- 12:30

 

Određivanje prioriteta

 

Stvaranje baze podataka

 

 

Pauza 14: 00- 14:15

 

Izvještaj o procjeni potreba

 

Završni javni sastanak  s predstavnicima zajednice

 

Kraj 15:00

 

 

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *