Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 14. prosinca 2015. | Filantropija, Fond mladih UZGON, Novosti, Projekti

Kreativni fond mladih UZGON

Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah započela je s provedbom projekta Kreativni fond mladih UZGON, financiranim od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva putem tematskoga fonda „Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0″.

“Kreativni fond mladih UZGON” inovativni je, održivi model financiranja projekata mladih u lokalnim zajednicama koji omogućuje edukaciju svih dionika, financiranje projekata mladih i rješavanje njihovih problema, uključivanje svih lokalnih dionika u održivost Fonda te primjenu razvijene metodologije u ciljanim zajednicama.

Cilj projekta jest: Povećati utjecaj odgovorne filantropije kroz stvaranje poticajnog okruženja za društveno-ekonomsku afirmaciju mladih u lokalnim sredinama. Taj cilj namjeravamo postići kroz sljedeće specifične ciljeve;

  • Razvoj i osnaživanje filantropskih lokalnih materijalnih i ljudskih kapaciteta uspostavljanjem fonda i inovativnom dodjelom financijskih podrški za mlade
  • Osnažena i aktivnija uloga mladih i njihovih organizacija putem novog modela samoosnaživanja na području 3 županije

Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0

Ovim modelom podrške želimo postaviti i razviti model odgovorne filantropije putem kojega želimo da se primateljima (udrugama i drugim organizacijama mladih) na području triju županija središnje Hrvatske (Grad Zagreb, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija) kreiraju situacije pune odgovornosti od početka do kraja procesa u kojem sudjeluju mladi. Model želimo razviti na potpuno nov način, pružajući mogućnost rješavanja problematike s kojom se susreću mladi. Planiramo osnivanje fonda pod nazivom „Kreativni fond mladih UZGON“, iz kojega će se financirati projekti mladih u lokalnim zajednicama. Kako je riječ o stvaranju novih uvjeta samofinanciranja u lokalnim sredinama putem modela odgovorne i strateški usmjerene filantropije, u osnivanje Fonda UZGON bit će uključeni građani, lokalna i regionalna samouprava te poslovni sektor.

Kako je riječ o dugoročno usmjerenom projektu koji bi trebao senzibilizirati što veći dio ciljane populacije u županijama, zasebno će u svakoj od navedenih županija (Grad Zagreb, Bjelovarsko-bilogorska županija i Križevačko-koprivnička) biti postavljeno tijelo Savjet fonda UZGON. Članice/ovi savjeta odabrat će se primjenom postavljenih kriterija; stručnost, interesno područje, društvena uključenost, sektorska pripadnost i drugi i imat će od 9 do 11 osoba. Uloga županijskih Savjeta fonda UZGON primarno je usmjerena jačanju fonda, njegovom predstavljanju u javnosti, pomoći u prikupljanju financijskih sredstava, organiziranju javnih skupova u lokalnim zajednicama i sličnim aktivnostima. U sva tri Savjeta predložili bismo po nekoliko članova/ica Savjeta mladih na županjskoj razini i po jednog člana/icu iz Mreže mladih Hrvatske.

U drugoj fazi projekta provest će se edukacija uključenih dionika. Posebna pozornost bit će usmjerena promotivnim aktivnostima koji će omogućiti vidljivost Fonda UZGON i modela koji treba zajamčiti uključivanje većeg broja organizacija mladih i ostalih dionika u zajednici. Uz predstavljanje ciljeva potencijalnim prijaviteljima bit će predstavljen model javnog natječaja putem kojega mogu sudjelovati udruge i organizacije mladih kao prijavitelji, ali i aktivni sudionici u kreiranju Fonda, i tražitelji financijskih sredstava za sudjelovanje u projektima koje žele kandidirati.

Zamah će s partnerima razraditi svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na pravodobno predstavljanje projekta, pružanje svih relevantnih informacija potencijalnim korisnicima i potrebu za apliciranje na javni natječaj. Natječaj će biti usmjeren organizacijama mladih koje će se prijavljivati za financijsku podršku projektima u lokalnim zajednicama. Dio sredstava koji je namijenjen za pružanje financijske podrške putem javnog natječaja osigurat će se iz sredstava projekta, a drugi bi dio sredstava prijavitelji trebali osigurati iz lokalnih izvora. Model će se preciznije razraditi s propozicijama koje detaljno propisuju način prijave, rokove prikupljanja sredstava i način postupanja u slučaju da se ne prikupe dovoljna sredstva.

Opširnije o Fondu mladih UZGON možete pronaći OVDJE.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *