Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 07. travnja 2020. | Novosti

Nastavak rada u digitalnom svijetu

Dragi prijatelji i suradnici,

Svjesni okolnosti u kojima se svi nalazimo, odlučili smo svoj rad i aktivnosti maksimalno prilagoditi i ne dopustiti da nas novonastala situacija pokoleba. Zaklada Zamah, u ovim izazovnim trenucima, nastavlja s provođenjem programa i projekata u nešto drugačijem, digitalnom ruhu. Danas, više no ikad, važno nam je da smo u stalnoj komunikaciji s Vam kako bismo zajedno na što je moguće bolji i kreativniji način pristupili rješavanju problema u Vašim zajednicama. Iz tog razloga pripremili smo Vam listu digitalnih alata koji će nam svima olakšati komunikaciju i suradnju. Osim liste inovativnih digitalnih alata kreirali smo za Vas i praktične priručnike za uporabu te Vas upućujemo na neke druge web stranice na kojima možete pronaći upute za korištenje alata. Na ovaj način želimo pospješiti komunikaciju s Vama, ali i pomoći Vam u komunikaciji s vašim članovima, korisnicima i ostatkom zajednice.

Online servisi za pohranjivanje i uređivanje dokumenata

  • Google Drive i Google Docs – online prostor za pohranu podataka koji se mogu dijeliti, pregledavati i uređivati. Google drive je oblik oblaka (cloud) dostupan besplatno korisnicima za korištenje do 15 GB prostora. Korisnici unutar organizacije mogu lakše međusobno dijeliti dokumente poput Word, PDF ili Powerpoint dokumenata te ih mogu istovremeno uređivati. Google docs je besplatna Google verzija MS Office-a. Word, Excel i drugi dokumenti postavljeni na Google Drive automatski se mogu koristiti putem Google Docs-a te je moguće na njima raditi online i istovremeno više korisnika. Također, dobra strana Google Drive-a je mogućnost dijeljenja sadržaja s trećim osobama npr. Izrada Google Forms-a (online upitnik) koji se može jednostavno podijeliti s trećom osobom putem linka, a da se pri tome ne dopušta pristup cijelom sadržaju na Google Drive-u. Naravno, na Drive je moguće postavljati i videozapise, glazbu, aplikacije. Na Google Drive se može gledati kao na tvrdi disk u online prostoru.

Detaljne upute za korištenje Google Drive i Google Docs servisa dostupne su na mrežnim stranicama Carneta-a.

  • DropBox – još jedna online verzija tvrdog diska ili popularno zvano oblak. Dropbox se nudi slične mogućnosti poput Google Drive-a i Google Docsa, ali s naglaskom na poslovnu dimenziju. Dok je Google Drive usmjeren prema svim korisnicima, Dropbox je usmjeren freelancerima, poslovnim timovima i slično. Dropbox nudi besplatan online prostor za pohranu, organizaciju, uređivanje i korištenje sadržaja. Mana Dropbox-a je količina prostora koji se nudi besplatno, a to je početnih 2GB. Ipak, moguće je kupiti jedan od planova kroz koji se ostvaruje prostor do 5 TB.

Detaljne upute za instalaciju i početak korištenja Dropbox servisa

Online komunikacija

  • Zoom – je besplatna aplikacija za računala koja omogućava video komunikaciju između dvije i više osoba. Putem Zoom aplikacije moguće je održavati sastanke, treninge, webinare i slično. Putem Zoom aplikacije moguće je dijeliti dokumente, fotografije, videozapise. Također moguće je video i audio snimanje komunikacije, dijeljenje ekrana te korištenje ploče za pisanje i prezentiranje. Aplikacija je besplatna, jednostavna za korištenje te olakšava komunikaciju na daljinu.

Detaljne upute za korištenje ZOOM aplikacije_

  • Skype – je popularni i poznatiji alat za video i audio komuniciranje, ali ne nudi mogućnosti poput ploče za pisanje, dijeljenje ekrana. Skype je isključivo instant messaging aplikacija. Besplatan je i jednostavan za korištenje.

Detaljne upute za korištenje Skype aplikacije

Alati za upravljanje projektima i izradu vizualnih rješenja 

  • Trello – alat namijenjen za organizaciju rada unutar jednog ili više projekata. Trello nudi mogućnost organiziranja upravljanja zadacima koji se moraju obaviti unutar jedne organizacije odnosno projekta. Vizualno je riješen tako da jedna lista predstavlja projekt, a kartice unutar nje zadatke koji se moraju obaviti. Unutar kartica moguće je postavljati dokumente, opise, pratiti razinu izvršenja zadataka i slično. Odličan je alat za project management. Prednosti Trella su da je besplatan, jednostavan za korištenje te neograničeni je broj korisnika.

Detaljne upute za korištenje Trello servisa 

  • Canva – je jednostavan besplatni online alat za grafički dizajn. Umjesto skupih alata poput Photoshopa za koje je potrebna i posebna vrsta znanja, Canva je alat koji može koristiti svatko kako bi izradio postere, prezentacije i objave za društvene mreže. Postoje mogućnosti korištenja predložaka te uređivanje, ali je moguće i raditi od nule. Canva nudi i mogućnost izrade infografika, ali za to preporučujemo Easel.ly.

Detaljne upute za korištenje Canva servisa

  • Google Tour Creator– je besplatani online alat koji služi izradi virtualne šetnje. Ako želite napraviti virtualnu šetnju svojim ili nekim drugim, udaljenim mjestom Google Tour Creator odličan je alat upravo za tu funkciju. Google Tour Creator koristi panoramske fotografije dostupne na Google StreetView-u, ali je moguće dodavati i vlastite fotografije, audio zapise i slično.

Detaljne upute za korištenje Google Tour Creator alata

Uz navedene alate i servise pripremili smo i listu drugih alata koje možete koristiti u svom radu. Lista alata i servisa za rad na daljinu dostupna je na poveznici.

Želimo Vam uspješan rad u novom, digitalnom ruhu! Ostanite sigurni i zdravi!

 

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *