Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 02. studenoga 2023. | Novosti

Projekt FOOD-4-THOUGHT/ Kultiviranje puteva za zelenije gradove i sigurnost hrane kroz angažiranje mladih u urbanoj poljoprivredi

ERASMUS + program KA220-YOU / Partnerska suradnja i mladi

Projekt provodi Asociatia GEO CLUB iz Rumunjske u partnerstvu sa sljedećim organizacijama: MUNDUS BULGARIA iz Bugarske, Regionalna zaklada za lokalni razvoj ZAMAH iz Hrvatske, ConnectingDOTS sa Cipra, di Formazione ed Alta Specializzazione APS iz Italije i Associação Jovens Empreendedores Agrícolas iz Portugala

Razdoblje provedbe od 01.04.2023 do 31.03.2025 godine

Cilj projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje mladih u postavljanju i održavanju urabnih  vrtova, kako bi se pozabavili trenutnim globalnim problemima kao što su sigurnost hrane i prehrane, kao i izazovi klimatskih promjena, kako bi se podržali mladi kroz poticanje da se uključe u aktivnosti lokalne zajednice, promiču urbanu poljoprivredu i potiču lokalnu proizvodnju hrane za unapređenje sigurnosti hrane i prehrane.

Glavni cilj projekta FOOD-4-THOUGHT je izložiti mlade urbanoj poljoprivredi i potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje u postavljanju i održavanju urbanih vrtova. Projekt će koristiti urbane vrtove kao sredstvo za postavljanje temelja za izgradnju održivijih, otpornijih, samodostatnih i uključivih zajednica u urbanim područjima koje imaju pozitivan društveni, ekološki i ekonomski učinak. Konkretnije, projektom se želi postići sljedeće:

 • Potakniti mlade da usvoje održiva ponašanja i stil života
 • Promicati  urbano vrtlarstvo i poljoprivrednu pismenost za unapređenje sigurnosti hrane i održivost okoliša
 • Poduprijeti život u urbanim sredinama nakon naglog rasta cijena hrane
 • Učiniti poljoprivredu privlačnijom urbanoj omladini
 • Oslobodite potencijale mladih pretvarajući ih u ambasadore organske proizvodnje hrane i čuvare okoliša protiv klimatske krize
 • Stvoriti sinergiju između organizacija civilnog društva i ostalih dionika (lokalne vlasti, stručnjaka, javnih institucija)
 • Omogućiti međugeneracijsku razmjenu znanja i vještina u poljoprivredi i izgraditi mostove između mladih iz urbanih sredina i članova zajednica u ruralnim područjima
 • Promijeniti sve uvriježene negativne stereotipe vezane uz poljoprivrednu profesiju
 • Okupiti poljoprivrednike i akademike u području poljoprivrede prema zajedničkom cilju uključivanja više mladih u poljoprivredu
 • Promicati mentalno zdravlje i otpornost -a kroz  sudjelovanje mladih  u aktivnostima urbanog vrtlarenja
 • Poboljšajte životne vještine mladih koje su bitne za uspjeh u svijetu sutrašnjice, kao što su preispitivanje, definiranje problema, analiziranje, zaključivanje i rješavanje problema.

Rezultati istraživanja stavova mladih o urbanoj poljoprivredi u Hrvatskoj, Italiji, Portugalu, Cipru, Rumunjskoj i Bugarskoj

Opširnije

Objavljeno 09. rujna 2023. | Novosti

PAVE-Peace Awareness through Volunteering and Education

DRŽAVE UKLJUČENE U PROJEKT


BOSNA I HERCEGOVINA, HRVATSKA, FRANCUSKA, IRSKA, POLJSKA, ŠPANJOLSKA, UKRAJINA

Vrijeme trajanja provedbe projekta: 01.01. 2023 do 31.12. 2024

Nositelj projekta: ALDA

Partneri u projektu:

SAŽETAK PROJEKTA

Cilj projekta je ponuditi mladim ljudima alate za razumijevanje situacija sukoba, prepoznavanje prošlih i budućih kritičnih problema prisutnih na Europskom kontinentu i potom kreirati sadržaj u kojem mladi mogu sudjelovati u prvim redovima kako bi implementirali stečene vještine.

 S projektom želimo povećati opće razumijevanje tema mirovnih inicijativa i volontiranja među mladima, kako bi se potaknula suradnja među različitim narodima i prepoznalo volontiranje i međunarodna partnerstva kao prikladna sredstva za provedbu mira među narodima.

Projekt nastoji odgovoriti na nedavne izazove koji su natjerali europski kontinent da se suoči s povijesnom stvarnošću: mir nije koncept koji se mora uzimati zdravo za gotovo. To je stalni napor koji proizlazi iz suradnje među ljudima i napreduje kroz integraciju i ulaganje u mlade. Projekt PAVE ima za cilj kroz organizirane tematske radionice poboljšati razumijevanje teme postizanja mira, upravljanja sukobima i integracije među nacijama s ciljem pružanja mladim sudionicima temeljnih alata kako bi se mogli stručno nositi s temom. Uključeni korisnici, mladi će nakon sudjelovanja u projektnim aktivnostima primijeniti svoje vještine u praksi u svojim zajednicama.

Kontakt za Hrvatsku

Drago Vručinić

pero@zamah.hr

International Peace Academy 2023 Call for participants

The International Peace Academy will be organized in the framework of the Erasmus+ project “PAVE – Peace Awareness through Volunteering and Education” in Zagreb (Croatia) from the 22nd to the 28th of October, and it is open to all participants aged 18 to 30 from Spain, Croatia, France, Bosnia and Herzegovina, Ireland, and Poland.

This 7 day-school will provide participants with a comprehensive introduction to the history, reasons, as well as social, economic, and cultural implications of the three present or past conflictual situations: Russian war against Ukraine, Northern Ireland Conflict, and war on Balkans.

The Peace Academy is free of charge, travel and accommodation costs will be covered for all participants. 

Deadline to apply: 01/10/2023. The application form can be accessed here.

More details here.

Deadline to apply: 01/10/2023

Projekt se provodi kroz financijsku potporu programa – Cooperation partnerships in youth K2 ERASMUS+  

Opširnije

Objavljeno 07. studenoga 2022. | Novosti, Projekti

Katalog – “Sedamnaest zvijezda održivog razvoja”

Katalog – “Sedamnaest zvijezda održivog razvoja”

Katalog koji je pripremljen u okviru projekta “Sedamnaest zvijezda održivog razvoja” i istoimene
izložbe koja se prikazuje u većem broju gradova u Hrvatskoj prikazuje i okuplja devet mladih autora
koji kroz sedamnaest radova u različitim medijima i likovnim izrazima predstavljaju sedamnaest
ciljeva održivog razvoja. U katalogu su prikazani radovi Mihaela Bađun, Valerije Jakuš, Verene Jakuš,
Tie Kovačić, Karla Križnika, Ivana Maka, Gorana Pavića – Sefe, Petra Popijača i Sanjina Vinkovića.

Projekt “Sedamnaest zvijezda održivog razvoja” provodi Zaklada Zamah uz financijsku potporu
Zaklade Academy for the Development of Philanthropy kroz program Global Chalenges Local
Solutions.

Katalogu možete pristupiti na linku: https://heyzine.com/flip-book/7de2f514a8.html

Opširnije

Objavljeno 12. svibnja 2022. | Novosti

Novi projekt: „Sedamnaest zvijezda održivog razvoja“.

U okviru financijske potpore od poljske zaklade Academy for the Development of Philanthropy kroz program Global Chalenges Local Solutions, Zaklada Zamah započela je s provedbom projekta „Sedamnaest zvijezda održivog razvoja“.

Projekt je usmjeren ka jačanju svijesti o primjenjivosti ciljeva održivoga razvoja kroz aktiviranje kapaciteta  dionika u lokalnim zajednicama s učinkom na poboljšanja uvjeta življenja. Aktivnosti provoditi će se u 5 odabranih lokalnih zajednica, u kojima će se kroz suradnju sa lokalnom samoupravom, partnerstvu sa jednom ili više organizacija civilnoga društva i predstavnicima poslovnoga sektora aktivno raditi na praktičnom usvajanju jednog ili više ciljeva održivoga razvoja.

Umjetnost, Kreativnost, Održivost: U okviru projekta između ostalih aktivnosti, različiti umjetnici  kroz umjetničke radove predstaviti će svih 17 ciljeva održivoga razvoja. Izložba radova koji sa značajnom simbolikom predstavljaju elemente održivoga razvoja biti će u svakoj od 5 zajednica; Sisak, Varaždin, Križevci, Vrbovec i Zelina,  izloženi u javnosti na za to adekvatnom otvorenom prostoru. Nešto više o projektu možete vidjeti u Sažetak projekta

Funded by the C.S. Mott Foundation under the Global Challenges Local Solutions Program run by the Academy for the Development of Philanthropy in Poland”

  

Opširnije

Objavljeno 23. ožujka 2022. | ERASMUS+, Novosti

POZIV MLADIMA ZA SUDJELOVANJE U ERASMUS+ RAZMJENI

Pozivamo mlade (23 -30 god) na sudjelovanje u međunarodnoj razmjeni mladih pod nazivom ‘Održivi životni stil u praksi’ koja se održava u Paternu na Siciliji od 24. svibnja do 2. lipnja 2022.

Tečaj ‘Održivi životni stil u praksi’ je jedinstveni desetodnevni tečaj koji kombinira elemente permakulturnog dizajna i zelene ekonomije. U tih 10 dana sudionici će živjeti na permakulturnom imanju te će steći znanje o permakulturnoj teoriji i praksi; proučavati će ekonomske modele koji služe razvoju lokalne zajednice (društvene inovacije i poduzetništvo) te će razvijati vještine usmjerene ka otporu zajednice (pregovaranje, posredovanje, promocija itd.). Mladi će putovati pod vodstvom mentora iz Zaklade Zamah.

Provedite 10 dana na Siciliji u zabavnom međukulturnom dijalogu i učenju!

Važne napomene za potencijalne sudionike:

 • Sudionik se aktivno koristi engleskim jezikom koji je radni jezik tečaja 
 • Sudioniku su u području interesa održive prakse (ekološke, društvene)
 • Dob sudionika 23 – 30 god
 • Smještaj na imanju je u šatoru (vlastiti)
 • Za sudionike je osigurana hrana tokom čitavog trajanja tečaja
 • Za sudionike je pokriven trošak putovanja (avionske karte, vlak i dr.)
 • Sudionici moraju prisustvovati cijelom tečaju

Način prijave:

Fill the online application form that it is here 

Za više informacija obratite se na roko@zamah.hr

Opširnije

Objavljeno 12. siječnja 2022. | Aktivni u zajednici, Novosti

‘Aktivni u zajednici’ 2022

U okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada Zamah i u 2022. godini nastavlja s provođenjem programa „Aktivni u zajednici”.

Već petu godinu za redom ostvarujemo uspješnu suradnju sa onim udrugama i institucijama koje su prepoznale puni potencijal našeg programa.

Ako vam je želja da se vaša organizacija poveže s ljudima u zajednici, ako imate ambiciju pretvoriti svoju udrugu u ozbiljnu i učinkovitu organizaciju, ako želite postati nositelji pozitivnih pomaka u svojim gradovima i selima, onda je ovo program za Vas!

U protekloj godini smo: planirali  i organizirali dobrotvorne evente; provodili smo kampanje i akcije za djecu i odrasle s posebnim potrebama; pomagali smo organizacijama razviti strateške planove te planove za namicanje sredstava; pomagali udrugama da u izazovno i teško doba pandemije budu svojim zajednicama oslonac; smišljali smo nove zanimljive projekte i još puno puno toga. Organizacije su iz ovog iskustva izašle financijski i organizacijski ojačane, polako, ali sigurno gradile su svoju ulogu lidera u zajednici, ukazivale su na goruće probleme svojih zajednica te nudile rješenja. Kroz različite kampanje i događanja, organizacije su bile vezivno tkivo među svojim sugrađanima.

U razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022. Zaklada Zamah otvorit će novi krug suradnje u 10 lokalnih zajednica s područja 5 županija (Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska). S 10 odabranih organizacija, nakon procjene potreba i uvida u njihove kapacitete i potencijale, radit ćemo na njihovom financijskom i organizacijskom osnaživanju, razvoju kulture davanja te na provedbi društvenih programa u zajednicama.

VAŠ interes za sudjelovanje u programu „Aktivni u zajednici” možete ostvariti tako da popunite pristupnicu i pošaljete ju na roko@zamah.hr

https://www.zamah.hr/wp-content/uploads/2022/01/Pristupnica-2022-1.doc .

Nakon procjene kvalitete svih pristiglih prijava, Zaklada Zamah poslat će svim prijaviteljima odluku o programskoj suradnji.

Opširnije