Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 16. siječnja 2014. | Novosti

Spas u socijalnom poduzetništvu

Echoing-Green-Social-Entrepreneurship
SOCIJALNA ekonomija važna je komponenta europskog gospodarstva, piše danas portal Index.hr. Ona stvara 10 posto bruto društvenog proizvoda, a zapošljava više od 11 milijuna radnika ili 4,5 posto aktivnog stanovništva Europske unije.
Četvrtina novoosnovanih tvrtki je u sektoru socijalnog poduzetništva, a ta je brojka još veća u Francuskoj, Finskoj i Belgiji, gdje je svaka treća novoosnovana tvrtka utemeljena na principima socijalnog poduzetništva.
U socijalnom poduzetništvu na prvom mjestu je pozitivan utjecaj na društvenu zajednicu, dok je ostvarivanje profita sekundarno. Na primjer, socijalno poduzetništvo otvara radna mjesta za ugrožene skupine stanovništva, promiču njihovu društvenu uključenost i povećavaju solidarnost. No, zbog takvog načina poslovanja, pred socijalnim poduzetnicima su mnogi specifični izazovi.
Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor i grad Strasbourg zbog toga su organizirali interaktivnu konferenciju na temu socijalnog poduzetništva, na kojem će biti raspravljena pitanja unaprjeđenja socijalnog poduzetništva.
“Vodi se velika bitka za radna mjesta i gospodarski rast. Uvjeren sam da nije moguće ostvariti dugoročno održiv rast bez socijalne kohezije. Socijalna ekonomija, odnosno socijalno poduzetništvo, ključ je novog ekonomskog modela koji stvaramo“, rekao je Michael Barnier, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište i usluge.
“Socijalno poduzetništvo pomaže Uniji stvoriti konkurentno gospodarstvo i ono je pokretač održivog rasta. Tokom krize ovaj tip tvrtki pokazao je svoju vrijednost jer su vrlo otporne, i sada ih trebamo više nego ikad, zbog njihove sposobnosti stvaranja radnih mjesta”, rekao je potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani. (izvor: Index.hr)

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *