Stranice
RssFacebook
Kategorije

Objavljeno 31. prosinca 2011. | Tragovi

Arhiva 2011

Inicijativa Osnovne škole 22. lipnja iz Siska započeta je s idejom opostavljanju etno kutića s predmetima u vlasništvu škole, no s vremenom su se uključili brojni članovi Učiteljskog vijeća koji su željeli pridonijeti uspješnosti akcije izlaganjem predmeta u svojem vlasništvu, pa je proširen prostor za izložbu, a proširena je i prvotna ideja – prikazani su i likovni radovi darovitih učenika na temu baštine, popratna izložba fotografija o tamburaškom sastavu iz 1960.-ih godina te njegovanje baštine kroz različite akcije od 2000. godine. Postavljanje izložbenog prostora opravdalo je očekivanja – pokazuju to svakodnevni posjeti učenika kutiću, ali i zanimanje Turističke zajednice grada Siska za uključivanje izložbe u gradsku turističku ponudu. Zahvaljujući ponudama brojnih posjetitelja koji žele darivati svoje predmete, izložbu je moguće proširiti.

Ovom je inicijativom, koju je Zaklada Zamah financirala 2009. godine, učenicima omogućena identifikacija s različitim kulturama upoznavanjem svoje kulturno-povijesne baštine.

Opširnije

Objavljeno 31. prosinca 2010. | Tragovi

Arhiva 2010

Uređenje Županijskog centra za mlade u Zaboku

DSC04779

 

Zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade Zamah u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, zajedničkom akcijom mladih aktivista Udruge Mraz iz Zaboka – inicijativom MLADI NA ZADATKU, provedenom od 23. kolovoza do 16. studenoga 2010., Centar za mlade dobio je atraktivniji vanjski izgled. Obrađeno je 30 četvornih metara zemlje ispred Centra, uređena je zelena površina, zasađene su biljke i posijana trava. Centar je konačno potpuno odvojen od bolničkih odjela s kojima dijeli zgradu.Uređen je ulaz i pristup za invalide, koji će sada bez prepreka i stepenica prilaziti Centru i lakše sudjelovati u njegovim programima, a iznad ulaznih vrata postavljena je zaštitna tenda. „Centar je sada uočljiviji slučajnim prolaznicima i pacijentima koji posjećuju bolnicu, pa očekujemo povećanje broja korisnika. Vidi se da se ovdje događa nešto zanimljivo“, kaže voditeljica inicijative Ivana Zadro Ferdelja iz Udruge Mraz. Stvorena su nova prijateljstva i brojni korisni kontakti među volonterima, koji nastavljaju s druženjem i zanimljivim akcijama. Provođenje inicijative nije teklo sasvim glatko – sam je početak kasnio zbog mijenjanja krovišta. Na pripremljenu podlogu za prilaz za invalide i zelenu površinu postavljene su skele, a usto je prijetila opasnost od padanja crijepa. No, entuzijazam je spasio stvar; zahvaljujući spremnosti volontera da dolaze češće i ostaju dulje nego što je planirano, svi su radovi na vrijeme završeni.

Opširnije