Stranice
RssFacebook
Kategorije

Zaklada Zamah

Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah” promiče razvoj filantropije koju smatramo nužnim preduvjetom za razvoj civilnog društva. Naša je svrha razvoj lokalnih zajednica.

Stoga pružamo podršku inicijativama građana, promičemo razvoj zapostavljenih i ruralnih krajeva Hrvatske, volonterske aktivnosti članova malih zajednica i osobito aktivnu uključenost građana u rješavanju problema njihovih zajednica.
Zaklada je registrirana 11. 4. 2006. godine. Inicijatori i osnivači (zakladnici) su zaposlenici udruge Centar za civilne inicijative (CCI) iz Zagreba, Milan Medić, Mladen Djurkinjak, Mirela Despotović i Drago Vručinić te Davor Bončina, zaposlen u United Nations Development Program (UNDP) u Hrvatskoj.

Vesna Petrina Brajdić, Alan Đozić, Ana Balić, Ljiljana Awad i Davor Paljevec članovi su Upravnog odbora Zaklade Zamah.
Upravitelj Zaklade Zamah je Drago Vručinić.

Zaposlenici Zaklade Zamah:

  • Drago Vručinić, upravitelj
  • Adriana Stanivuk, financijska administratorica
  • Roko Nakić, stručni suradnik za filantropiju
  • Kristina Marečić, stručna suradnica za razvoj društvenog kapitala u zajednici

Statut Zaklade Zamah možete pročitati OVDJE.

Područje djelovanja

Zaklada Zamah djeluje regionalno – na području središnje i sjeverne Hrvatske i pokriva područje sljedećih županija:

  • Zagrebačku
  • Bjelovarsko-bilogorsku
  • Koprivničko-križevačku
  • Varaždinsku
  • Međimursku
  • Grad Zagreb

U svima uspješno surađujemo s predstavnicima lokalne i regionalne uprave te organizacijama civilnog društva i ostalim institucijama.

Korisnici naših potpora pripadaju različitim skupinama – od djece i mladih, udruge žena, umirovljenika, nezaposlenih, osoba s invaliditetom i drugih – a inicijative koje potpomažemo vrlo su raznovrsne – obnavljanje i uređivanje dječjih i sportskih igrališta, ekološke akcije, inicijative za očuvanje baštine i unapređenje kulture te inicijative koje rješavaju  različite probleme u zajednici.

U partnerstvu s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva od 2007. godine provodimo Decentralizirani model financiranja razvoja civilnog društva u Hrvatskoj. U programu „Naš doprinos zajednici“ objavljujemo natječaje za financijsku potporu građanskim inicijativama (koje provode udruge, mjesni odbori, škole, javne ustanove i dr.) u lokalnim zajednicama. Od 2007. godine do danas Zaklada je kroz taj program financirala 273 građanskih akcija s ukupno više od 3 milijuna kuna. U programu “Društveni kapital zajednice” poduprli smo 16 jednogodišnjih projekata razvoja društvenoga kapitala vrijednih 588.803,53 kn.

Djelujući i kroz druge programe, poput programa „Karlovčani za grad parkova“ te Fonda za ruralni razvoj Sisačko-moslavačke županije, Zaklada Zamah dosad je potpomogla 167 projekata/inicijativa u ukupnoj vrijednosti 2.0934,476 kuna, što je približno oko 300.000 eura.  Djelovanje Zaklade Zamah usmjereno je i na rješavanje problema nezaposlenosti na alternativne načine.

Zaklada se financira javnim sredstvima, sredstvima nacionalnih i međunarodnih institucija te prilozima građana.

Postanite podupiratelj Zaklade uplatom na račun HR6323600001101930294, otvoren u Zagrebačkoj banci!